Archive for Únor, 2010

22.2.2010 – Třetí a čtvrtá hádanka!


2010
02.22

3. Jak dlouho žije pivo od výroby po jeho požití? Jak dlouho trvá jeho výroba?

4. Jak se latinský název chmele – humulus lupulus – překládá do češtiny?

pivo v sudu

pivo v sudu

Správné odpovědi:

3. Jak dlouho žije pivo od výroby po jeho požití? Jak dlouho trvá jeho výroba?

Průměrný život jednoho piva ode dne, kdy se začne vařit, až po vypití, je přibližně jeden měsíc.

sklizeň chmele v okolí Roudnice nad Labem

sklizeň chmele v okolí Roudnice nad Labem

4. Jak se latinský název chmele – humulus lupulus – překládá do češtiny?

Latinské označení humulus lupulus znamená česky vlčí ocas.

26.2.2010 – Recept na pivní škvarky


2010
02.26

Pivní škvarky

Suroviny:

  • 500 ml světlého piva
  • 500 g sádla na škvaření
  • 1 žlutá cibule
  • 1 feferonka
  • sůl
  • mletá sladká paprika
  • může být i pažitka (je-li po ruce a chutná-li vám)

Příprava:

Pivo nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme na kostičky nakrájené sádlo a mícháme. Když se pivo vyvaří a kostičky sádla se začnou škvařit, zmírníme teplotu a pomalu je doškvařujeme, dokud nezezlátnou. Sádlo slijeme a škvarky necháme vychladnout.

Studené škvarky umeleme společně s nakrájenou cibulí, přidáme nadrobno nakrájenou feferonku a pažitku, osolíme, okořeníme a vše důkladně promícháme.

Mleté pivní škvarky jsou ideální k namazání na topinky. Vyškvařené sádlo použijeme obvyklým způsobem (nebo věnujeme tomu, kdo ho používá). A k pivním škvarkům samozřejmě dobré pivo!

František krájí cibulku, ale jarní, do škvarků použijte obyčejnou žlutou

František krájí cibulku, ale jarní, do škvarků použijte obyčejnou žlutou