Hádanky

2010
02.06

Hádanky – pivní, samozřejmě…

Je jich tady pěkná hromádka – zkuste uhodnout odpovědi (jestli je vaše odpověď ta pravá, o tom se hnedle přesvědčíte v textu pod heslem „správná odpověď“…)

Autory fotek, které vás budou oddělovat od správných odpovědí, jsou (není-li uvedeno jinak) Jolana Nováková a Vladimír Joza.

Držím palce!

Vy, kteří jste už přečetli knihu Pivo jako křen nebo vyposlechli všechny díly pořadu Vyvalte sudy!, máte náskok. Vy ostatní, neházejte flintu do žita (ječmene, pšenice)…

Není to těžké, doufám, že se u hádání i pobavíte…

Dobrou chuť!

Nevíte si rady? Zeptejte se své ženy:o) ilustrace: Dominika Nováková

Hádanky jsou tady – dejte si nějaké dobré pivko a s chutí do hádání!!!

Hádanka č.1Z čeho se pivo vaří?

chmel z okolí Roudnice nad Labem

Chmel z okolí Roudnice nad Labem

Správná odpověď č.1:

Zapamatujme si 4 základní suroviny: voda, slad, chmel, kvasnice.

Hádanka č.2: Jak se kdysi prováděla takzvaná kalhotová zkouška, která měla prověřit kvalitu piva?

Kalhotovou zkoušku můžete provést třeba při posezení s přáteli...

Kalhotovou zkoušku můžete provést třeba při posezení s přáteli...

Správná odpověď č.2:

Pivo se vylilo na dřevěnou lavici, přišli tři statní junáci v kožených kalhotách, zasedli, pojedli, popili, a když byl čas k odchodu, zvedli se všichni tři najednou. Pokud se jim lavice přilepila na kalhoty, byla kvalita piva dobrá.

Hádanka č. 3: Jak dlouho žije pivo od výroby po jeho požití? Jak dlouho trvá jeho výroba?

pivo v sudu

pivo v sudu

Správná odpověď č.3:

Průměrný život jednoho piva ode dne, kdy se začne vařit, až po vypití, je přibližně jeden měsíc.

Hádanka č.4: Jak se latinský název chmele – humulus lupulus – překládá do češtiny?

sklizeň chmele v okolí Roudnice nad Labem

sklizeň chmele v okolí Roudnice nad Labem

Správná odpověď č.4:

Latinské označení humulus lupulus znamená česky vlčí ocas.

Hádanka č.5: Jak se jmenuje vynikající český „chmel chmelů“?

sklizena chmelnice

sklizená chmelnice na Roudnicku

Správná odpověď č.5:

Je to žatecký poloraný červeňák.

Hádanka č.6: Jaký je rozdíl mezi spodním a svrchním pivem?

Martina cepuje lezak

Martina čepuje ležák

Správná odpověď č.6:

Liší se v kmeni kvasnic, které do piva přišly – spodní jsou ti „vlci samotáři“ a svrchní tvoří kolonie.

Baví vás hádat s www.pivojakokren.cz? To mě těší – a nabízím další dvě hádanky…

Hádanka č.7: Který druh spodně kvašeného piva se na světě pije nejvíce?

vychlazený ležák

vychlazený ležák - zdroj:flickr.com

Správná odpověď č.7:

Nejvíce se pije spodně kvašené pivo plzeňského stylu vaření.

Hádanka č.8: Které svrchně kvašené pivo je nezadržitelně na postupu a získává si u nás v republice velkou oblibu?

pšenice na Lounsku

pšenice na Lounsku

Správná odpověď č.8:

Je to pšeničné pivo typu weissbier.

Hádanka č.9: Co jsou to pivní hybridy?

eptejte se ve vaší oblíbené hospodě, zda vám mohou nalít nějaký pivní hybrid... (v této - Pivovaru u Bulovky - se tančí i na stole)

Zeptejte se ve vaší oblíbené hospodě, zda vám mohou nalít nějaký pivní hybrid... (v této - Pivovaru u Bulovky - se tančí i na stole)

Správná odpověď č.9:

Pivní hybridy jsou piva, která vznikla tak, že oba kmeny kvasnic byly sjednoceny v jedné technologii. Začíná se jedním typem kvašení a končí se druhým.

Hádanka č.10: Napadají vás nějaké názvy pro pivní břicho?

Pivní břicho - "pyšníte" se něčím podobným? zdroj: flickr.com

Pivní břicho - "pyšníte" se něčím podobným? zdroj: flickr.com

Správná odpověď č.10:

Pupek, mozol, pivní vana, chmelový vřed, kvasnicový spoiler, ležácký bolák… Připojit můžete i další…………………………………..

Hádanka č.11: Jaké druhy kvašení piva známe?

Svrchně kvašená piva voní a chutnají po ovoci (foto V.Joza)

Svrchně kvašená piva voní a chutnají po ovoci (foto V.Joza)

Správná odpověď č.11:

Spodní, svrchní a spontánní kvašení.

Hádanka č.12: Co je to globální pivo?

Jedna ze surovin při výrobě piva - chmelové peletky (foto V.Joza)

Jedna ze surovin při výrobě piva - chmelové peletky (foto V.Joza)

Správná odpověď č.12:

Slabě chmelený ležák, který neurazí, ale ani nenadchne.

Hádanka č.13: Co způsobuje „dozvuk“ piva?

Jsou hospody, hospůdky a restaurace, kam se rádi vracíme (zdroj: flickr.com)

Jsou hospody, hospůdky a restaurace, kam se rádi vracíme (zdroj: flickr.com)

Správná odpověď č.13:

Chuť pít dál nebo přijít na pivo příště znovu. Je to pocit v ústech po požití piva. Ideální je, když chuť pomalu doznívá a nezůstanou žádné nelibé pocity.

Hádanka č.14: Jak poznáme kvalitní pěnu?

kvalitní pěna

kvalitní pěna

Správná odpověď č.14:

Prostřednictvím odborníků ve výzkumných ústavech. Nebo sami pomocí sirky, kterou na pěnu položíme a ona by ji měla udržet. Nejjednodušším testem bude pohled na sklenici po vypití piva – uvidíme, zda pěna takzvaně kroužkovala.

Hádanka č.15: Jak se od sebe liší černé a tmavé pivo?

Černé pivo

Černé pivo

Správná odpověď č.15:

Barevné jednotky EBC u tmavého piva mají hodnotu jen 25 až 60, u černého 120, někdy dokonce 250 jednotek! Tmavé pivo lze prosvítit, černé ne (viz Jednotky barevnosti v Archivu příspěvků).

Hádanka č.16: Podle kterého zvířete se jeden druh piva jmenuje bock?

Kozel

Kozel

Správná odpověď č.16:

To je jednoduché – tím zvířetem je kozel.

Hádanka č.17: Do kterého belgického piva se přidávají třešně nebo višně?

Kriek vyrobený Františkem a spol. na Bulovce

Kriek vyrobený Františkem a spol. na Bulovce

Správná odpověď č.17:

Do krieku.

18. Která piva si můžete dát do domácí pivotéky? Která lze archivovat?

Pivo s vysokým obsahem alkoholu se pije z malých skleniček...

Pivo s vysokým obsahem alkoholu se pije z malých skleniček...

Správná odpověď č.18:

Piva s vysokým obsahem alkoholu.

Příspěvky k tématu:

  • 1.7.2010 – Sedmnáctá a osmnáctá hádanka
  • 27.3.2010 – Třináctá a čtrnáctá hádanka
  • 19.3.2010 – Jedenáctá a dvanáctá hádanka
  • 11.3.2010 – Devátá a desátá hádanka!
  • 7.3.2010 – Sedmá a osmá hádanka!

  • No comments.